Monday, February 28, 2011

kenduri dan makanan..

klau ada kenduri knpom la ada mknan kan??klau xda org xpanggil kenduri melainkan g rumah org meninggal...aku lupa org pgl apa sbb mak slalu sebut g umah org mati je...tahlil kan...time cmneh xda mknan even mnuman sbb menghormati org mati plus kesian la kt tuan rumah..dah la sedeh pastu nk kena sediakan mknan plak...sbb tu kita yg g melawat keluarga si mati digalakkan bersedekah semampu nyer...ingt semampu nyer bukan nk menunjuk oke..tp klau g kenduri yg niat nyer tok eratkan silaturrahim contoh nyer kenduri kawen xbg sedekah pon xpa..sbb tuan rumah mmg dh happy dan niat depa mmg nk wt kenduri...tp skang cm terbalik la plak kan...xbg sedekah ms g kenduri kawen org malu...so dh jd cm wajib plak...hehehe...


oke skang aku nk cita pasal kenduri yg ada mkanan neh..hehe...ari sabtu lepas lupa plak bpa haribulan...nenek sedara akid wt kenduri nk g umrah...mkanan mmg byk dan sedap!!!maleh nk cita byk2..tgk gambo je la...gambo pon pandai bercerita oke...=)


makanan bykkan??sedappp!!!sapa xg mmg rugi la...

suma ngah kusyuk mkan...nyummm3~

bila dh kenyang...ms tok menjoyah dan bergambar!!yeayyyyy~

busu dan anak sedara nyer...*mkan tasya mkan...xabes bg busu..haha*

jejak kasih....lama dh xjmpa neh..seb bek g kenduri tpt yg sm...hahahahahah

tada!!!!operasi membelek kemera...nk beli sendri xmmpu...haha


semua org tgk sapa neh???*aku dh lri tema sbb xtau tu sbnr nyer kenduri nenek akid nk g umrah...yg aku tau nk p mkn ja....=,="*


 gambo sgt pandai bercerita kan??kan3???



Sunday, February 27, 2011

4sgs oh 4sgs...

bru pas usha group 4sgs...dok tgk2 comment bdk2 final year neh...hahaha...sumpah lawak...topic sgt la siyes...dlm 30 comment ja yg sgt siyes dan tak lari tajuk...tp selebeh nyer mmg merapu merapat la...sapa nk tau perangai bdk2 final remote sensing mmg bole korek la kt group neh..tppppp...opss group ini just for our batch...selaen batch 4sgs mmg xakan di layan oke dan xbole jejakkan 1 comment pon kt group tu...sbb tu suma jd mengong2 sbb bdk class sndri...


sy sgt syg ngn batch sy..even stress mcm mn pon kedaan still ada je manusia yg sudi buat lawak pandai yaaa amat...even tgh presentation subject prof.M still, we can overcome it with a bunch of joke*pelis ignore my clever idiom...hehe* ...klau xcaya sila la lepak ngn bdk2 class sy...mereka sgt2 sporting...even sometime sgt2 annoying...tp itulah kami...buruk mcm mn pon km at the end still akan duduk semeja cuba selesaikan masalah ramai...sbb utama km berbincang mostly cmna nk result ubah result yg salah mnjdi btol di mata lecturer*lbih mudah cmna nk tipu*...hahahaha


sepanjang belajaq mmg byk gila konflik km..gadoh??xyah ckp la...ari2 kot...besa la sedangkan lidah lg tergigit inikan pula manusia kan??..hehe..tp kalu gelak..hmmm kalau la ada software yg bole kira dan wt purata jumlah gelak sepangjang tahun..msti result dia menunjukkan purata gelak bdk2 4sgs adalah setiap minit dan frequency setiap gelak yg dihasilkan adalah undefine...mmg kalah mak lampir la kan..mak lampir pon kena nuntot ilmu ngn kami suma...hahahaha...

sapa ckp bdk2 4sgs xbole wt keja??sapa???sapa??sapa???km suma nmpk je sgt rilek..tp bila dh mai tanggungjawab..insyaallah akan digalas sebaik mungkin...byk dh program yg km suma usahakan bersama...semua nyer ade ke yg fail??xde kan...contoh terdekat...RESSO..mmg tpt yg km pilih dekat cet cet ngn jb and some facilities xbrapa nk complete..tp km sgt2 berusaha siang malam to make sure our program succeed...and km dh buat something yg batch laen xpenah wt..apakah ituu...tettt xbole la nk bgtau..rahsia batch...hehehe~*anti climax la kan*






xkisah la mcm mn situasi pon...sy tetap sy batch sy...sekian...


p/s: 4sgs bermaksud pelajar tahun akhir remote sensing...dan km suma sgt ayu dan macho..erkkk..





Thursday, February 24, 2011

waduhhh...panas nyer!!!

waduhh panas nyer...bkn nk merungut...tp mmg panas la..johor neh kalau panas mmg panas btol2..tp tgh2 panas bole plak ujan...cuaca dia mmg xbole nk predict la kan...ada satu ari tu..aku bsuh bju guna tangan...knpom2 la sgt berharap dia kering ngn jaya nyer..tau ape aku wt??jeng jeng jeng...aku msg classmate aku suruh jampi2 mintak x ujan..sbb dia agak bagos dlm bab2 weather forecasting neh...hahaha...*harap2 dia xbaca sbb nt dia riak dan takbur plak...kikiki*

oke..back to the topic..the main reason why i keep complaining panas panas sbb bru pas kua dr keta...keta parking tgh panas knpom2 la simpan haba yg byk...rs cm dok dlm oven..cm g sauna pon da gak..sapa2 nk kurus bole la dok dlm keta aku dlm 2 3 jam..pastu g timbang berat...insyaallah turun...hehehe

asal la time PRK UTM aritu xde calon yg wt manifesto nk bg suma parking dlm UTM neh ada bumbung???aku rs msti rmai vote this guy sbb suma face the same situation mcm aku...tgk2 tros pegang kerusi presiden MPM pa...hahaha...xcaya try wt manifesto cm neh next year...hehe

tp kan...apa yg best kt sni..even panas kt lua gila gila...bila blk bilik dok kejap je dh sejuk...bilik2 kt sni xpenah panas...pg lg..sbb tu aku asik monteng ja class pg...hahaha~ smpai kena panggil ngn lecturer sruh bg sbb awat x g class...terbaek lah rhushal...tp nk wt cmna...sorg lecturer je...sbb dia sgt rajen usha attendance...lecturer laen xkisah sgt janji final score n keja skolah siap!!!

seb bek la keta aku xjd cm neh...fuhhh slamat!!!


oke rhushal sila berhenti merungut..sudah2 le tu...pnas dunia ja pon...akhirat xtau lg mcm mn kan??bila pk blk...wuaaa takot nyer!!!!


Tuesday, February 22, 2011

retro mood..


petang2 cmneh best gak kan layan lagu2 retro neh smbil2 study tok test besok..
dulu2 aku xska dga2 lagu cmneh..sbb ingt lgu tu tok org2 tua ja..haha...soo narrow minded kan...
nie suma salah tok ali ngn nisa..bg 1 folder lagu retro + jiwang...it's about 492 lagu aku nk kena dengar...

BANYAK nyer!!!

 tp ada jugak lagu yg aku xska aku dh skip...n 1 lagu berjaya wt aku menari smbil disaksikan anak2 tersayang

syurga by azizah ahmad...

so, lagu neh akan masuk repeat mode dlm mp3...dga smpai bosan!!!!


 


sapa ckp lagu dlu2 xbest??dont judge a book by its cover...sama jugak dgn manusia..dont judge them based on their appearance..nt nyesal xsudah...treat friends equally semampu yg boleh...at least kita dh usaha sebaik mungkin...=)



Monday, February 21, 2011

anak anak sy...muahhh!!!

sapa ckp xkawen xbole ada ank??sapa??sapa??bole jd dia ada anak angkt o anak sedara...hehehe but in my case...my anak anak is my ikan ikan...hehe...mereka sgt comel dan manja...bila aku ssh ati o bosan xtau nk wt ape..sembang ngn ikan lg bgos dr sembang ngn org..its true!!!sbb respon yg kita dpt from them sgt2 me'release'kan tension...seems like they understand what we're talked about...klau xdak ikan i dont know what to do..sometime cuci aquarium ikan pon tension bole terbang jauh2..sbb kita just focus on them...soo sweet kan??hehe

bru pas cuci aquarium...i know its quite late tok wat keja2 cmneh...but my emotion xbrapa nk stabil...byk sgt bnda ada dlm kepala...ngn xtau nk bc apa tok test bsok..dh g date ngn ain pon my probs still xmo g jauh2..so i decided tok mandikan my anak anak...dan aku rs sgt2 lega...weeee

sebelom mandi..hehe

selepas mandi...tadaaa dh wangi...=)

comel kan anak anak aku??ada ka patot epin ckp xcomel??caittt!!!mereka sentiasa tersenyum...bila blik bilik terasa cm disambut...masing2 mai depan..klau tgh maen2 ngn batu2 aku mai ja depan aquarium knpom sekoq2 mai depan aku..klau la bole ckp..knpom sekoq2 jerit panggil MAMA!!!! *erkk..klau jd btol2 aku org 1st lari xckp tanah...hahahahahahahaha*

opss klau ampa suma notice pas mandi anak aku lg sekoq dok atas filter...tu habit dia tok mlm neh..xpenah dia wt cmtu..xpa...yg tu mmg ska wt perangai pelik2 sket..gesel2 perot tas batu la..tanam pala dlm btu la..suma yg peik2 la..hahaha..soo funny kan??yg lg sekoq ska maen buih...men tangkap2 buih ngn mulut..pastu lepas...ulang2...aku pon plik dia xbosan ka??dh lm hobi dia men buih2 neh...kikikiki~

xkisah la apa perangai anak anak aku...yg penting their attitude did catch my eyes...pewwwiiittt!!!thats all...daaaaa~





Sunday, February 20, 2011

pesta layang layang...bestt!!

woot wootttt!!!

xkisah la panas nk mati ka, org ramai sgt ka, penat gila ka, yang penting best!!!
perghhh mmg sehari suntuk tgk layang-layang...santekkk sgt...dr sebesar2 nyer smpai la sekecik kecik nyer lah...
mcm2 color ada...upin ipin pon ada..kerbau pon ada!!!nk tnjuk bukti skang gmba xamek lg..photographers simpan dlu...haha
tp mmg xrugi la...

jln xhengat dunia...bila smpai bilik bru la sakit kaki la..lenguh kaki la..seb bek ade driver jemputan khas...thanks incek hamin...dh la skit kaki aritu nyer xbaek lg...p tmbah plak yg ari neh nyer...haha...padan muka mak cik rhushal...wekwekwek!!

tp xbest la sbb xbole tnjuk gmbaq...xpa2...nt dh amek gmbaq knpom aku upload...
knpom ampa suma nyesal sbb x g pesta layang layang...


till then, aku nk rehat dlu...
lotehh dh...time to sleep...nyte2 everyone...=)

p/s: a zillion trillion thanks to our photographers!!incek aril and incek hamin...anda berdua sgt coolll!!!

Wednesday, February 16, 2011

tadaaaa...gigi saya cantekk!!!


tadaaaaa!!! 
*sambil ghenyeh2 tayang gigi*




gigi dh bersih sbb dh g scaling..dlm bhasa yg lebih mudah cuci gigi kt PK...murah ja scaling kt PK..4 henggit ja weh..klau wt kt klinik lua mau rm80 skali wt..tu pling murah la kot so, to all utm student cpt2 g abeskan ubat kt PK sbb kita bayaq yuran mahai...hahaha...g pon kt PK xramai org..klau klinik kerajaan kt lua ramai gila org sbb murah pastu nk kena tgu lama2...BORING~


td g kejap je amek number tros doc panggil masuk..tp sempat le amek gmbar incek biro..dia pon g jgk td sbb nk tampal gg...tp bila nk amek gmba ain dh xbole...doc dh xkasi...tub2 mai turn aku incek biro bole amek gambaq..perghhh hebat kan pengaruh incek biro..hehe..tp malu la sbb time incek biro amek doc dh stat cuci..meleleh leleh air liur dh time tu...euuuuwwww!!*sila abaikan ayat ini*


so, sapa2 yg plan nk g wt scaling jugak xyah la nk pakai cntek2..lilit tudung sna sni..sbb nt rimas..better pakai ja tudung segera...sbb nt nk baring pastu time scaling air terpercik sana sini...seb bek pakai google...rs cm nk g berenang pon ada la td..haha~and lg 1..doc kt PK bhgian gigi baek sgt2..ckp pon lemah lembut je...xganas mcm harimau jd jgn takot oke...ngeeee~

 haaa..gambaq kt bawah neh tell u how the scaling process being carried on..xsakit pon...=)

mula2 doc check apa masalah ngn gigi...kot2 la ada lubang ka..rosak ka..klau ada lubang nt dia tmpal...since gigi aku cantek..*tetttttt*..dia tros cuci ja la...dia korek2 apa yg ptt dibuang guna bnda alah dlm gmbaq kt bwh neh...tonyoh2...pastu polish guna brus gigi yg bole pusing2 tu...mcm dlm gmbaq lg stu...





 ala2 cmneh la dia polish gigi

bila dh siap...tadaaaaaa~



senyumlah mcm saya..kikikiki~


gigi yang cantek dan sihat sangat penting ye kawan2...and scaling is one way to remove or eliminate bad agents which cause infection to our teeth...

p/s: aku sgt ska tgk gigi org yg cantek..sbb bila depa senyum nmpak tersusun ja gigi...yg penting bila depa bercakap aku xsakit idong...hehe


bila malas sampai otak jam...

sila bc comment kt bwh neh smpai abes...



~HAHAHA~ 

mmg lawak la kan..sampai ulat gonggok ngn beluncas pon xreti nk beza...ngegggg la mak cik rhushal...nie la akibat nyer bila dh malas smpai xbole nk pikir...hahahahaha...sakit perot aku gelak kt diri sendiri...adeeehhh~moral of da story..



YOU NEED TO THINK!!
 *erk cm kenal je ayat neh...kui kui kui*






Tuesday, February 15, 2011

keajaiban selawat

while dok review2 post kwan2 kt fb...one post from my friend did catch my eyes..ewahh~hehe...since today is maulidur rasul day..banyak sangat kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah bg mereka yang menyambut nyer...kita yg xwat majlis neh cmna??jgn risau...berselawat ke atas Nabi pon boleh dapat byk kelebihan..jd jgn berhenti berselawat...ari2 oke..=)

Sabda Nabii SAW: Barangsiapa yang berselawat ke atasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat ke atasnya 10 kali ganda – (Hadis Riwayat Muslim.)

Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat – Hadis Riwayat Thabrani
berselawatlah sebanyak mn kita mmpu..xssh pon...here some points yg aku copy from her post:

  • Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu.
  • Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.
  • Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah
  • Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain
  • Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi
  • Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain
  • Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana
  • Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW
  • Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib
  • Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

wahhh..xssah pon kan...lagi byk kita berselawat lagi bagos..nie bukti nyer:


  •  Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.
  • Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki dan sebagainya dalam dirinya.
  • Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insyaAllah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita
  • Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, insya-Allah akan beroleh kebahagiaan sama ada di dunia mahu pun di akhirat.
  • Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.


Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya. Selain itu, amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

renung renungkan dan slamat beramal...salam maulidur rasul..=)

Monday, February 14, 2011

salam Maulidur Rasul kawan kawan..=)

marilah sama2 la kta b'selawat keatas nabi...jika dlm bnyk2 msa pon kta sering alpa, biar la maulut nabi ini kte ingat kt Rasul junjungan kta
 hurmm...pejam celik pejam celik tahun nie last sambut Maulidur Rasul as a degree student...cepat nyer masa terbang kan??kita xsedar pon..dlu ms mula2 register masuk UTM rs lambat bebonar la nak abes degree...4 tahun tu...dok pikir2 nk wt apa la kan dlm ms 4 tahun tu...tp bila dh final year mak aihh...cepat nyer...mak pon dh stat ce cite pasal cucu...ohhoii~

aritu chatting ngan abg acap...ms aku 1st year dia final year...tiba2 dia ckp "xsangka korg suma dh final year..dlu ms mula2 msk abg tgk msing2 berhingus lg...skang abg tgk masing2 macho dan ayu..."

auuwwww!!!

suma sila take note...dia ckp kita macho dan ayu...cpt2 sokong ayat itu...hahaha..tp jgn skong ayt berhingus..aku rs dia tipu ja tu...keh3~sbb masa 1st year kita mmg macho dan ayu pon..skang lg la bertambah macho dan ayu..kan3??*skali skala prasan ngak apa2 dong* keh keh keh...

eh eh..few pictures aku terjumpak dlm external...

nie masa first year...ayu pe ktorg..kan3??

2nd year..bertambah ayu dh...

3rd year..mmg terserlah lah kemachoan dan keayuan ktorg

tadaaaaa...final year!!!amacam??ayu dan macho x??*sila jd hakim yg adil..weee*

Sunday, February 13, 2011

welcome to da group!!!

bru blk smbut besday mak cik akidos...kamo dh tua yeayyy!!erkk...means aku pon dh tua la kan??haha..xbole caya wehh...klau ikot mak2 punya sejarah..org umor 23 neh anak dh 2 3 org...perghh....ktorg tanda2 nk jd mak siyes mmg x muncul2 lg..men ligan2(kejar2) kt aked k11..baget msing2 umor 15 tahun la kan...hahaha~

org tua2 tgk nk wt calon menantu on da spot CANCEL!!!last2 depa ckp cmneh ja 

"xpe la nak, mak cik cari yg laen je la. anak g la sambung maen kejar2 lg"..

hahahahaha...

eh2 sat2...lupa kawan2 skolah aku kt umah ramai dh yg kawen...yg dh ade anak pon ramai...wuaaa xdpt dibayangkan aku dh ada anak skang...ke hulu ke hilir dukong anak...sumpah xbertokoh langsung...cup2..try la byngkan ain, wawa, akid, jd mak??hahaha...ain jd mak??oh my GOD!!!aku xbole byangkan weh...
baby baby..come to mommy..alololo*baby neh pon konpius..btol ke mommy aku neh*~
  

 min, azwa, nisa??hurmmmm...separuh2 kot...min ngn azwa dh pndai masak dh..*aku ngah promote korng neh*...nisa??lg la sesuai...hahahaha~*xpe nisa xmarah..dia ska je..kiki*

 nie la rupa ktorg in future...weeeee~*sbnr nyer aku nk ckp kt aku je*

haaaa..aku tau sapa yg layak...BIRO!!!!knpom suma setuju ngn aku...hahaha

haaa...nie biro...kikiki*muka anak biro garang la*~
 





Friday, February 11, 2011

maluuu!!!

malu malu maluuuu!!!
mula2 jom gelak dulu..hahahahaha..arineh aku wt onar depan dr.nadzri... cerita dia mcm neh

janji ngn nisa ngn wawa nk g cuci gigi kt PK...semngat neh sbb 1st time kot nk cuci gigi..mkn kenyang2 la sbb org ckp pas cuci gigi xlalu mkn..tp btol ke??ntah sbb xde pengalaman lg...blik kolej gosok gigi*malu la klau doc sruh nganga mulut bau nasi lemak*..amek keta...dlm purse ada3 hingget ja..mn cukup nk byar cuci gigi sbb klau x silap kena byar 5 hingget*murah gila kan*...

on the way nk g PK singgah fac sbb nk draw doet...niat mmg xnk parking jauh2 sbb kejap je nt nk pusing blk jauh la...time nk msk parking kt fab tu ade la pak cik teksi neh xpndai bc sign board...tu jlan msuk je la..tp dia nk kuar jugak ikot jalan tu...aku pon amek side tepi la sket...masa tu ramai gak org kt bus stop fab tp suma x pay attention kt aku..ye la sape aku depa nk usha..haha...

syiok punya nk kona tiba2 aku rs cm keta aku terangkat sebelah...cm pelik ja aku rs...then bru aku prasan aku dh naek atas DIVIDER JALAN!!!hahaha..tgk kiri kanan fuhh slamat sbb mmg xde org tgk pon...skali toleh2 blakang dr.nadzri senyum elok je kt aku...wuaaaa malu!!!!!rupa2 nyer dia parking keta depan keta aku bru parking tu...caittt!!!dh la color keta sama...mmg terbaek la kan..haha...dgn muka pura2 xdak apa2 yg berlaku..aku kua keta dgn gaya yakin seorg pemandu terbaek malaysia...ngeeeee~

conclusion nyer..pak cik teksi tu yg salah..sekian

persoalan: knpa dr. nadzri???wuaaaa~

woottt2!!!

jom kta tgk post2 neh kua 2 kli x...hoho~

testing layout bru..weee

woot2!!what a busy week..mental and physical kena kuat...kalu x pengsan dh...xpon pujuk rayu ngn mak sruh cr calon nk kawen ja..haha...tp still da ms nk explore cara nk bg cntik blog..ska3!!!layout bru seems nice kan??xpe..nt da ms cri yg bru lg...

Wednesday, February 9, 2011

aucakkkk!!!

aucakk!!!

akhir nyer miss rhushal dh ada blog!!yeayyy!!!nie suma hasil paksaan mak cik nisa sbb xmo invite g tgk blog dia...actually bkan dia srg je...dok tgk2 bdk2 neh maen2 ngn blog..mak cik teringin jugak sbnar nyer...suma dh ada blog kan..n mak cik bru nk stat berjinak jinak...kolot jugak lah kan..hehe...

bdk2 neh xtau g mak cik dh create blog...xpueh ati la..sbb template dia xcntik..last2 pilih itam je...mn nk cr yang cantik...ade suggestion x?