Tuesday, May 24, 2011

sihat sebelum sakit or sakit sebelum sihat??

...assalamualaikum...


hurmmm.. separuh hari aku bertapa kt hospital pantai sebab teman rhuee. dalam hati dok berdoa mintak mintak semua selamat. biaq bagi demam biasa ja. konon konon sambutan mesra cuaca malaysia kepada rhuee yang dah lama tak balik malaysia. 3 tahun kat tempat orang sampai badan dah tak boleh detect cuaca negara sendiri. HEHE. alhamdulillah doa aku dimakbulkan. dia just demam biasa tapi dari mata kasar aku yang memang tak dak background medic neh, simply said cronik la jugak. makan tak lalu, muntah muntah, sakit tulang belakang rasa cam kena cucuk dengan jarum, pedih hulu hati hampedu segala bagai sampai nak bernafas pon siksa. kesian aku tengok. mula mula g hospital kerajaan, doktor wat blood test sebab suspek denggi tetapi doktor tu tak reti nak wat keputusan sebulat suara, then decide suruh rhuee datang balik the next day. which mean today and re-do the blood test. macam bengong gak sebab nak detect denggi kena wat blood test sampai 2 kali. buang masa oke!dan buang darah!!!

while dok tunggu giliran nak jumpa doctor lagi skali *30 orang nk jumpa doctor yang sama dan kami orang ke 31*, ayah call suruh g amek surat panel kat office and direct tros jumpa specialist kat hospital pantai. alhamdulillah allah memudahkan urusan kami hari neh.

bila g hospital swasta dan direct jumpa specialist, layanan dia sangat superb. doctor cakap pon kita dengar tak sakit hati. nurse pon keja senyum ja. haa mau tak senyum, aku tatau la berapa hospital tu nak charge dalam bill nanti. lets say


consultancy + service + blood test + ubat = rm 300++.


aku rasa nie pon dh kira murah dah kot. maybe lagi mahal. naseb baik company tempat ayah keja support the whole family and tak dak limit umur. selagi ayah aku kerja kat situ, hospitality di tanggung. alhamdulillah. dah jimat banyak dah tu. sekarang susah nak cari company yang support hospitality satu family. selalu nyer pekerja dia ja yang dia support.

gambaq sebelum dan selepas sakit. rambut panjang menjadi botak. hehe



doctor nak amek darah nk buat blood test. punya la takut jarum genggam tangan sampai pucat. keh3~


perghhh...tak dapat aku nak bayangkan 10 tahun akan datang. taraf hidup semakin hari semakin meningkat. kalau gaji cukup cukup makan ja nak cover duit ubat pon tak cukup kot. tu pon baru demam, kalau besalin??lagi la mahai..penyakit chronic lain??UNDEFINED!!!


tu tak termasuk benda lain lagi. so, kalau boleh nanti nak keja tanya dulu company tu cover hospitality pekerja dia ja or satu family. klau banyak company offer keja dalam masa yang sama tu dikira advantages la. bole la nak demand sket. kepada calon suami di luar sana *baget dah ada la..haha* sila bersiap sedia menghadapi hari mendatang. money is not everything but money is one of the most important thing to create happiness. tak dak duit pon susah jugak.





No comments:

Post a Comment