Saturday, May 28, 2011

takot nyer nak bersalin!!!!

...assalamualaikum...



pelik tak tengok tajuk entry aku??tajuk entry tak membawa makna aku dah tak sabar nak kawen. HAHA.


tapi siyes dulu dulu aku ingat pregnant tu best. tambah tambah ada suami kat sisi. family sendiri ada selalu teman, family mentua skali kawan kawan. tapi petang semalam aku g hospital, lawat mak teh sebab dia dah nak bersalin.dalam hati aku berbisik "awal nyer" sebab sepatut nyer due 20 jun tapi semalam tumpah darah dalam jumlah yang sangat banyak. pak teh aku panic tros anta g hospital. kesian aku tengok mak teh aku. 


dia admit round 4 pm 26 may and doctor bagi dia makan sampai pukul 12 malam ja after that she must fasting. suppose to be dia deliver baby secara normal, tapi sebab uri dia dah bawah sangat, plus case dia tumpah darah, plus baby tiba tiba tak bergerak in a few minutes pastu baru gerak balik, tapi tak active sangat, doctor takot baby dia lemas then decide nak operate a.k.a caesarian.

tapi the problem is, doctor tu tak konpomkan bila mak teh aku boleh deliver baby dia. bole bayang tak, dia kena puasa start dari pukul 12 malam 27 hb, aku g petang tu dia still tak deliver lagi and stil puasa. meaning dia puasa lebih dari 12 jam!!!nak minum pon depa tak bagi...ya Allah how could they treat their patient like this. mak teh aku mengandung kot. agak agak la nak suruh dia puasa pon. kalau setakat dia sorang takpa weh. nie dia pon makan untuk 2 perot. bila dah decide nak suruh dia puasa, tolong la make sure dia deliver on time or on schedule. kita puasa separuh hari di bulan ramadhan pon letih, nie kan pula orang mengandung. more than 12 hours??gila weh.


nie antara kelemahan bila bersalin dekat hospital kerajaan. tak ada niat nak kondem gomen dan mengagungkan hospital swasta, tapi management sangat worse. pastu sebelah katil mak teh aku akak tu baru pas bersalin, operate gak. bole nurse tu p kejut soh dia kemas katil sendiri  selepas 5 jam cmtu kot after deliver baby???gila wehh gila!!!please have some mercy. dia nak dukung menyusu anak dia pon tak larat lagi, ni kan pula nak kemas katil. kalau p swasta, pad pon nurse tolong pakaikan. 


pastu mak aku cakap, akan datang, kalau ada duit lebih dan mampu nak bayar bill bersalin dekat hospital swasta, better g sana ja. bukan nak berlagak, tapi nak avoid case macam mak teh aku neh. seksa weh. dia nk becakap pon seksa sebab takdak tenaga.


tiba tiba aku terbayangkan masa depan. macam mana la turn aku nanti. normal or lagi worse dari mak teh aku. bila dok fikir fikir aku jadi takot. dah la setiap kali mengadung kita akan hilang 10 tahun muda. erkk faham tak hilang 10 tahun muda??maksud aku, kita akan nampak tua 10 tahun dari usia sebenar. kesahihan info neh aku tak berapa pasti. tapi kalau ikot logic tu ada la betol nyer. sebab sel sel kita akan ikot kuar skali time bersalin. dalam islam kita panggil darah nifas. plus uri. noted: darah nifas dan uri adalah dua benda berbeza


besar sungguh pengorbanan golongan ibu. banyak benda dia kena korbankan just nak make sure anak anak dia selamat melihat dunia. pas dah selamat, tugas mendidik yang Allah amanahkan kat mak ayah perlu dipikul supaya anak anak menjadi manusia berguna dan beramal soleh. silap didik buruk akibat nyer. tiba tiba aku takot nak ada anak. ehmm~~~

2 comments:

  1. huhu, ok lagi la tuh.. kalo kat sarawak dgn nurse non-muslim nye lagi la ko kene teruk.. so g la hospital swasta, amik pakej siap2 sblm bersalin.. kalo x naya~~

    ReplyDelete
  2. owhh ya ka??wuaa takot nyer..tp xpe aku xkawen lg..haha~

    ReplyDelete