Tuesday, August 9, 2011

bersyukur vs. bersabar

...assalamualikum...


arineh bangun awai. weee. means after sahur dah tak tidoq dah. so bila dah tak bole tidoq facebook walking take part la kan. dok merayap rayap dalam facebook, usha profile kawan, baca articles, etc. mula mula tak rasa nak update blog pon. tapi bila dok usha usha orang i did noticed something. 


ehmmm. this entry bukan nak perli sapa sapa. just nak express kan apa yang aku rasa the moment aku terbaca komen tersebut. mula mula nak cakap owhh beruntung nyer budak budak yang dapat scholar jpa. doet claim thesis dh masuk rm300. time time sesak nak raya nie kan, doet masuk perghhh. seronok seronok seronok. =)




rintihan budak ptptn. 




im not saying yang aku tak bersyukur sebab just boleh buat pinjaman ptptn instead of dapat scholar jpa. bersyukur sangat sebab kalau tak dapat memang tak tau nk cekau doet kt mana. tapi bila baca ada yang cakap jpa jahat sebab lewat masukkan doet aku rasa sangat la tak patot. tak kisah la doet claim thesis ka, doet LI ka, or doet yang masuk tiap tiap sem. 


pada aku there is no concrete reason for you nak merungut bagai sebab doet tu doet kerajaan.  plus doet yang masuk tu bukan nyer sikit. 2 kali ganda doet ptptn. takkan la tak simpan langsung kot. jangan la merungut kuat kuat depan kami budak ptptn yang doet tak cukup sebab kami lagi la tak cukup. memang hujung hujung sem kena apply scholar pama tapi klau nak compare memang tak boleh potong amount yang budak jpa dapat. dan jangan la merungut doet allowance  LI or claim thesis tak masuk lagi sebab kami budak ptptn memang takkan pernah ada pengalaman macam tu. dah la pinjam rm28k kena bayar balik rm33k++. please shows us who took ptptn some mercy.




tapi apa yang aku paling terasa, iyelah aku bukan orang kaya, kalau apply biasiswa pama pon memang cukup cukup makan ja. tu pon sebulan sebelum habis sem. so, nak belanja orang selalu tu memang tak mampu la. in advance im so sorry guys. tapi jangan la cakap depan depan aku nak belanja orang tu orang nie tapi secara direct tanpa segan silu cakap takmo belanja aku sebab aku tak pernah belanja ampa. sebab aku tak pernah bagi ampa apa apa. 


at that moment aku sangat tersentap tapi tak tunjuk sebab doet orang. and i knows the limit. this is what people called true friendship right. konsep memberi dan menerima harussss di apply dalam setiap benda dan aktiviti harian. uhuks!


betol la apa yang orang cakap, susah sebenar nyer nak bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi neh. bersyukur nie tak sama ngan bersabar. sebab suma orang boleh bersabar tapi sangat susah nak bersyukur. aku pon kadang kadang terlupa nak bersyukur ngan nikmat yang Allah bagi neh. sebab tu tinggi darjat orang yang bersyukur dari orang yang bersabar. ehmm~ 

No comments:

Post a Comment