Monday, August 1, 2011

ramadhan ya ramadhan. =)

...assalamualaikum...


 sedar tak sedar dah masuk bulan ramadhan dah kan. rasa macam semalam raya tengok tengok hari neh dah start puasa balik. bukan puasa enam tapi puasa 30 hari. pada yang boleh puasa penuh sila lah puasa penuh dan penuh kan bulan puasa tahun neh ngan amal ibadat dan kumpul pahala sebanyak nyer.


solat tarawih jangan tinggal. opps!!pesan kat diri sendiri sebenar nyer. tapi tiap tiap tahun selalu fail. awal awal pegang puasa je semangat p. pastu penyakit malas bermaharajalela. HUHU. sebab liat sangat nak p wat. 


tahun neh kerja. cup cup jangan salahkan kerja ye. banyakkan amalan sunat. tapi make sure amalan wajib di dahulukan. Islam itu simple. bare that in your mind and heart. kalau sebelum neh liat nak buat yang wajib, bulan puasa bulan mulia neh pasang niat nak penuhkan ibadat wajib. satu rakaat pon takmo tinggal. pastu sambung la buat yang sunat. sebagai contoh baca al-quran. buat slow slow janji istiqamah.


biaq la orang nak kata apa pon. biaq la orang nak compare ngan budak kecik sebab depa dah master pasal Islam lagi banyak dari kita bla bla bla. janji kita ada usaha nak ubah diri sendiri. its better late than never right? besar ganjaran pahala oke. sebab amalan kita akan di hitung even sekecik kecik hama. yang penting ikhlas. =)


arineh 1st sahur ngan family since dah 4 tahun tak sambut 1st ramadhan ngan family. ya Allah syukur nyer. tapi nanti buka puasa sorang sorang. sebab suma balik berbuka dekat kampung. aku keja tak cuti. HUHU. agak agak ada tak yang sudi berbuka ngan aku??sobs!!tacing nyerrrr~~


whatever it is. selamat datang ramadhan. tak kisah la buka posa sorang sorang pon. baru sari dah nak kecoh kan. bayangkan anak yatim piatu yang memang tak bole sambut langsung ngan family??lagi la sedeh. ya Allah beruntung nyer aku. =)



p/s: ramadhan kali neh aku nk belajar control emosi. sebab kalau marah ka apa ka memang tak pandai control langsung. muka nak masam ja. haishhhh. bawak bersabar la sikit. hati jangan cepat panas. =) 

No comments:

Post a Comment