Sunday, October 23, 2011

serabutlahh!

...assalamualaikum...




menyampah bila dapat aseimen susah gila. menyampah bila dah dapat solution tapi still tak bole nak proceed. reason??software tak bole nak install masuk laptop.


mengada betol la. windows vista takmo. windows 7 pon takmo. nak windows xp ja. dah pasang work station yang bercirikan windows xp dekat windows vista and 7 pon takmo jugak. laptop aku windows xp, tapi tak bole install erdas 8.6 sebab penah install tapi ter'uninstall'. technician lab g tuka computer names sebab nak install software lain. so, software tu tak kenal directory dia terus tak bole guna. 


tensen neh. and its not good for health. argghhh tak suka tak suka!! the only way nk install, format laptop. gila la. nak guna skali. untuk lab neh. and mark given only 1. tak berbaloi. 


susah la bila deal ngan software neh. siyes susah. =,='

Wednesday, October 19, 2011

a thounsand years




i have died everyday waiting for you
darling dont be afraid 
i have loved you for a thousand years

And all along I believed I would find you  
Time has brought your heart to me  
I have loved you for a thousand years
i have loved you for a thousand more


actually this is a soundtrack for twilight saga: breaking down movie. first time dengar teros jatuh cinta to this song. membuatkan aku sangat excited nak tengok movie ni. never miss the episode before. tapi tak tau nk tengok ngan sapa. usually dating with my girlfriends syoo, ummu and fatin. kadang kadang nanad join skali. owhh i miss them so damn much. but this time macam tak bole nak dating bersama since this movie officially  launching on 18th nov'11. tak tau waktu apa. waktu US ka, Hong Kong ka, Korea ka or Malaysia. haha. and that time aku dekat jb. tak cuti. ottoke??
 
 
never mind. lambat lagi. nanti aku goda sapa sapa lah. kekekeke*gelak gaya running man* 

Tuesday, October 18, 2011

akhirnya!!!

...assalamualaikum...

yeahhh!!akhir nyer enpon LG dh bole 3G. suka suka suka.*orang lain dah lama ber '3G' la. jangan dok syiok sangat* tp sayang nyer front camera tak bole guna. nt orang bole tengok aku, aku tak bole tengok orang sebab kena guna back camera. maybe sebab time shipping aritu berlaku gegaran. cause my front camera malfunction. owhhh sayang nyer.

opss! lupa bagitau. im already used celcom biz plan. so, those who used it too, do tell me oke. bole calling calling. sebab dapat 50 jam masa berbual free every month. tapi jangan risau, number lama pon aku masih guna. =) 

Monday, October 17, 2011

kenapa kena guna tajuk macam tu??

...assalamualaikum...

balik from dinner muka happy. hati senang. sebab perot kenyang. burpp alhamdulillah. masuk masuk bilik. buka lampu disambut riang sang ikan ikan dalam aquarium. dari gaya renangan aku tau depa lapaq gila. haha.

penat melayan kerenah perot lapaq ikan ikan, aku semayang maghrib and after that on lappy dan activity mengadap muka buku pon bermula. 

layan punya layan then aku notice 1 link di share kt fb. to tell the truth is. aku tak penah amek port dlm mana mana isu politik. even isu hukum hudud. tak mo komen banyak. aku sangat tak pueh hati ngan tajuk link tu. ya ya negara tu nak amal kan sistem hukum hudud, sangat bagus. dan aku respect sangat.

tapi dalam banyak banyak masa kenapa sekarang??kebetulan mungkin. dan aku tak suka gila tajuk link tu. tak suka tak suka tak suka. "lebih takot laknat Allah". aku rasa macam ada udang di sebalik mee. tolong la jangan buat tajuk macam tu. sebab selama neh pon negara tu tak pernah amal kan. BARU nak amalkan. tulis ja la kami ingin berubah ke arah yang lebih baik dan di redhai Allah. haaa itu kan lebik bagus.

tapi kita harus menyokong niat murni mereka yang ingin berubah ke arah kebaikan. Malaysia one day maybe. Insya'Allah. since this coming 13th December 2011 agung baru dilantik, Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah bakal membawa perubahan besar dan positve dalam sejarah perundangan Malaysia. Insya'Allah. sesungguhnya kita hanya merancang, Allah juga yang menentukan. =)  


p/s: aku tulis apa yang aku rasa. takmo gaduh ngan sapa sapa. since ini adalah blog, bukan fb. hehe

Saturday, October 15, 2011

keberkatan yaasiin (dr. fatma elzahraa)

...assalamualaikum...

ha nie la benda berilmiah yang aku nak share kan tu. since article nyer dah ada depan mata. niat perlu di teruskan. takot nanti dah malas. hehe. nie hasil ringkasan dari pembacaan aku. =)

ayat 1 -9
untuk keselamatan diri. 

ayat 9 
bagi orang jahat tak nampak kita, especially orang kafir. 
lindungi rumah dari pencuri. baca dan tiup di tiap tiap penjuru rumah

ayat 12
jantung Yaasiin. Rasullullah s.a.w berharap ayat ini di hafal oleh setiap mukmin dan mukminat

ayat 22-23
untuk menjaga akidah memberi hidayah kepada anak


ayat 29
sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut. nak tutup mulut orang yang selalu cakap benda tak elok pasal kita


ayat 30
untuk keinsafan. supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. harus sentiasa berada di hati. means, kena hafal dan amalkan selalu

ayat 33-35
elok diamalkan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. insya'Allah tanaman akan subur


ayat 36
elok diamalkan bagi sesiapa yang belom berkahwin supaya dipertemukan jodoh. caranya, baca dan berdoa, hembus dan sapu dekat muka sebelom keluar rumah. 

cara lagi satu: tiup 7 kali dalam tangan, dan sapukan ke muka pada pagi hari.
kata ya Wadud 3x. =)


ayat 37
untuk menetapkan aqidah diri sendiri. hati yang kering akan hidup semula. insya'Allah


ayat 58
merupakan salam kepada Allah. jika sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. ulang sebanyak 3 kali. juga baik untuk selesema. insya'Allah mujarab. =)


ayat 76
dibaca untuk mententeramkan hati dari fitnah orang. juga, jika hati terasa sedih, sebak dan keciwa, sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat ini.


ayat 78 dan 79
bagus untuk sakit tulang, urat dan tulang patah. 


ayat 82
untuk hajat. jika berhajat sesuatu, bacalah 100x. di baca pada air dan minum selama 40 hari. boleh menjadi penawar. kalau air dah habis belom sampai 40 hari, ulang balik bacaan tersebut. means buat yang baru.


lebih baik: sembahyang tahajud 3x, baca pada air 100x dan berdoa apa saja.



untuk perlindungan diri dan rumah semasa tido

baca ayat 9
alfatihah
3 qul 3x
ayat kursi




sepatot nyer aku share malam jumaat. ampun ampun sebab article tertinggal dalam kereta. tadi masa nak kuar dari kereta cepat cepat amek. selamat beramal. kepada sesiapa nak cari jodoh, baca la ayat 36. aku dah boh color merah lagi tu. hehe  










Friday, October 14, 2011

astafirullahhalazim

...assalamualaikum...









actually nak post benda lain. benda berilmiah sebenar nyer. 
tapi article tu tertingggal dalam kereta. 
so terjumpa yang ini. terpost la yang ini. hehehe.
from this quote, paham paham sendiri la.
takot nak sembang lebih lebih. 

ahhh. jodoh di tangan Allah la.
dah sampai masa, jumpa la kan??cewahhhh~~
so, tak payah nak bebankan otak for something yang tak pasti. 
kurang satu dosa kan?
bebanan dosa lain pon dah bercampah. 
astafirullahhalazim... 


Nobody is sinless but I pray to Allah to help me sin LESS! Ameen.

Thursday, October 13, 2011

good morning morning morning. =)

...assalamualaikum...

good morning. i mean very early good morning. phewww. awal kan pagi neh. sebab tertido pukul 9 malam. terjaga pukul 1.30 pagi. end up aku xbole tido sampai sekarang. 

jaga dari tido terus g amek baju kat tempat mesin basuh baju. motif basuh baju ngan mesin dengan harapan baju tu cepat kering. sekarang JB asik hujan. basuh baju ngan tangan alamat nyer baju aku busuk sebab lambat kering. tapi, aku sangat keciwa. mesin basuh tu gagal nak keringkan baju aku. meaning, water still dropping masa aku kuarkan baju dari mesin. arghhh!!!*tiba tiba tensen. haha*

dok mengadap encik PSM. tengok tengok data. pilih pilih area. susun susun tajuk kecik. dok fikir which tajuk yang reliable and make sense and important. 

tiba tiba rasa macam dh malas nk sambung master. dengan kadar kemalasan yang ada sekarang. tapi.......

Sunday, October 9, 2011

funny things did happened to everyone.

...assalamualaikum...

its true that funny things always happened. even sekali seumur hidup. tapi dalam hidup aku boleh dikatakan setiap hari. konpom aku akan buat benda sampai people surrounded me gelak macam nak pecah perut. 

lets cut it short. straight to the point la kan. 

tadi dok siap siap nak anta cik ten balik kdse. sembang punya sembang aku tak sedar pintu keta tutup tak rapat. aku just warning syai ja. soh dia tutup pintu belah dia. bila enjin keta dah panas. pengembaraan pon bermula. 

undur keta macam biasa. sampai kat satu selekoh, aku dengar tayar keta bergesir ngan pasir sangat kuat. gaya macam tayar keta pancit. sumpah aku ingat tayar keta pancit. pastu rasa macam open air nyer keta dan aku dengar bunyi persekitaran clearly. 

sedar sedar pintu keta terbuka. sangat luas. pintu satria kan besar. imagine betapa kalut nyer aku time tu. dengan muncul keta lain dari arah bertentangan secara tiba tiba. pastu nak tutup tangan tak sampai. then aku realize keta nak langgar tembok tepi jalan. 

nasib baik otak aku cepat berfikir *sedikit bangga. ahaks!* tekan clash, break, baru tutup pintu keta. memang sakit perot aku gelak time tu. dah la time tu ramai dekat foyer depan blok. orang dalam keta yang nak langgar aku tadi pon dok renggah gelak. dok dalam keta + tengah jalan about 10 minutes sebab masing masing tak bole nak stop gelak. then baru syai g check, about 1cm ja lagi aku nak langgar tembok jalan. hahaha. lawak gila.

tak pernah lagi aku drive pintu keta tak tutup rapat rapat. memang jadi pengajaran. nasib baik keta baru gerak. slow. so, tak apa yang jadi sebab still bole control. alhamdulillah.

p/s: enjin keta tak mati pon. hehehe 

Friday, October 7, 2011

abandon

...assalamualaikum...


rasa macam terabai
padahal maybe orang tak perasan sebab tu tak bagi respon

tak yah la nak sensitip sangat
cepat betol la hati nak terasa

tak suka
pasneh jangan nak kalut hal orang

senang kan??

Monday, October 3, 2011

roses!!

...assalamualaikum..





lately neh aku agak obses dengan bunga ros. tadi g nursery ingat nak beli pokok biasa biasa ja. tapi bila tengok pokok ros neh terus jatuh cinta dekat dia pastu terbeli. opss terbeli la sangat kan. haha. 

ros putih, kuning, pink aku dah penah dapat dah. ros merah belom lagi. haha. sapa la nak bagi ros merah kat aku??*wondering sat*. klau dapat jangan wisau ramai panel dok beratur nak soal selidik aku nanti. hehe. 

meriah dah bilik neh. ikan ada. bunga ada. bole buat taman rekreasi dah kan. sapa nak masuk singgit. hahaha



ehmmm. nanti aku konvo nak request ros merah bole??hehe

 

Saturday, October 1, 2011

all in one

...assalamualaikum...


rasa macam dah lama aku tak update blog. aritu bukan main kan hari hari nak update. laptop tumpang pon tumpang la. janji bole update. sekarang malas pulak. adehh. lately neh agak buzy. dengan class. presentation. see baru 2 minggu stat dah ada presentaion. *sigh*

dia buat dah. lab satu dah kuar. as expected kami kena construct 3D image. dan group aku kena guna helmet as 3D object. adoii doii doiii~~~mampos. memang disaster hidup aku selagi lab neh tak siap. remote sensing person tak payah amek gambaq jarak dekat pastu contruct 3D image. remote sensing person amek gambar jarak jauh which means used satellite images, perform 3D analysis through stereo model pastu generate DEM. kalau tak paham p google. dan benda neh sangat la dot dot dot. paham paham sendiri la kan. sebenar nyer aku pon tak tahu nak tulis apa sebab tu tulis dot dot dot ja. haha

enough with that stuff. membebel banyak banyak pon tak mungkin settle. hehe. aku dah dapat bilik. yeayyy!!opss alhamdulillah. dah tak merempat lagi dah. syukur syukur. ada bilik air sendiri, balkoni sendiri. single. tak ada roommate. aku dah buat grooming kat bilik neh from this


into this

 
bangun bangun tidoq rasa macam dekat taman bunga. haha. aku decor guna bunga konvo aritu. thanks tu alisa, azie sebab hadiahkan aku bunga even masa aku belom tiba lagi. sangat terharu. sebab sayang bunga bunga tu aku lekat kat dinding bilik. ilham from ecah. biaq dia kering macam tu. cantik pon cantik. hehe. haaaa aku ada kawan baru. now let me introduce you with my new mates. 

 nie image paling oke aku rasa. insyaallah memang takkan ada yang nampak isi dalam aquarium tu. haha. jumlah suma ikan dalam tu 21 ekor. tapi sekor dah syahid. sebab terlibih excited melawat kawasan baru, sampai terjun atas lantai. aku tak perasan, bila dah sedar terkojong keras atas lantai. kesian. ampun ya ikan. tapi bukan salah aku. keh keh keh.

abes tu sekarang tugas aku dok depan aquarium kira cukup tak ikan ikan neh. klau tak kena cari sampai jumpa. adehh. dah ada tugas baru la pulak kan. hehe. 

besar kan aquarium tu. besar gila. mula mula letak aku risau takot jatuh. tapi tengok dah stabil. insyaallah tak jatuh. doakan aquarium tu selamat sampai abes sem. amin. thanks to the aquarium owner sebab dah tak mo bela ikan dah. due tu kesibukan yang melampau plus nak melayan  awek dia obviously not me, the aquarium belong to me. dah bertukar hak milik ye. suka suka suka. =)