Wednesday, December 28, 2011

just for fun.

...assalamualaikum...

aku ada try something yang best. actually benda neh dah lama. and aku baru tau!!!wahhhh ketinggalan sungguh la kan. 

ada 1 website neh dia akan create a story for us. bukan love story oke. haha. but a good story. konon nyer kita neh orang yang hebat ada layak terima anugerah. nampak sangat real. haha

oke. here some picture yang aku pause pastu print screen



patot nyer aku letak Malaysia. haha. but kedah pon bolehh la ye



and about the video. aku dah boh link dia. sila click untuk melihat ke'real'an video neh. kui kui kui  
    

 kalau nak try. just for fun. nak release stress suma tu. gi la website neh. 
selamat mencuba dan ber'perasan' buat seketika. hahaha

Saturday, December 24, 2011

haiiyakkk!!

...assalamualaikum...

haiiyakkk!!!
dh siap process data yang aku silap process tu. phewww~~
bunyi kelegaan. alhamdulillah

data lidar yang aku operate *operate lah sangat* seminggu aku boleh siap kan dlm ms 1 malam. kekeke *gelak running man*

nasib baik dah ada coordinate suma tu. so aku just pilih which block aku nk. tak dak la buang masa macam aritu.


here. ni contoh data digital elevation model (dem) from satellite. kalau from lidar lagi la dia zoom in. nampak sangat tak menarik. apa kebenda nie hah?? if aku tak amek remote sensing sumpah tak tau. each point dalam image neh contain a position and height information. so bole ditukarkan ke 3D. usually yang hitam tu indicate low area, while cerah tu hilly or high area. then from dem aku boleh turn it to slope information. like the picture below neh.



lagi la macam ulat. haha. dari slope kita boleh kaji the earth features and sangat berguna nak kaji banjir dan rancang sistem pengairan. sebab kita bole predict flow direction. tak sangka ye gamba ulat neh berguna. haha. nak rancang aktiviti menyelamat sangat memerlukan data dem. lagi accurate data lagi senang nak rancang acara menyelamat. sebagai contoh, if air naik 2 meter, kita bole predict which area akan banjir. prediction neh akan di buat kat 3D image. baru la real beb. HEHE.  pastu boleh la agak which area will be affected. pastu kuarkan notis or alarm penduduk untuk berjaga jaga or pindah buat sementara waktu. sometime we can't save our belongings but we can plan to save life. 

motif aku post entry neh??saja nak habaq apa remote sensing boleh buat. HAHA. kat malaysia baru nak bertatih nak apply remote sensing technology. and alhamdulillah, after 11 years kerajaan dah wujudkan 1 jabatan juru geospatial. a millions thanks to our lecturers yang dok p meeting sana sini, dok fight fight nak bagi ada jabatan neh. so after neh budak budak remote sensing tak yah bergantung kat sector swasta dah. and sometimes we can be remote samseng team. jangan memain. kikiki. =)   

Tuesday, December 20, 2011

minta kepada yang ikhlas

...assalamualaikum...

just a simple update before aku tidoq. the truth is banyak benda lately neh did make my heart hurt. dah train to be a heartless young lady but sometimes im failed.

moral of the story, minta lah kepada yang ikhlas membantu. bila dah minta tapi banyak sangat alasan, stop it. tak payah minta dah. sebab it will turn out sakit hati yang amat sangat.

sumpah aku dah tak minta apa apa dah pasneh. 

insya'Allah ramai lagi yang ingin membantu. =) 

Saturday, December 17, 2011

bolehkah aku??

...assalamualaikum...






Perempuan yang perasan cantik akan menggedik dengan lelaki,
Perempuan yang perasan cantik akan suka membuka auratnya,
Perempuan yang perasan cantik akan mula make up tebal-tebal,
Perempuan yang perasan cantik akan tunjuk semua gambarnya pada lelaki,
Perempuan yang perasan cantik akan merasakan dirinya paling 'cute',
 Perempuan yang perasan cantik akan rasa diri dia paling ramai peminat,

Sedangkan HAKIKAT KECANTIKAN wanita ialah:

Muslimah yang cantik tidak akan menggedik dengan lelaki,
Muslimah yang cantik tidak akan membuka auratnya,
Muslimah yang cantik tidak perlu make up tebal-tebal,
Muslimah yang cantik tidak akan tunjuk wajahnya pada lelaki bukan mahram,
Muslimah yang cantik akan sentiasa rasa dirinya biasa-biasa saja,
Muslimah yang cantik akan merasa terhina apabila dirinya dikelilingi 'kumbang',


Kecantikan wanita tidak bererti andai tiada iman, taqwa dan ilmu padanya. Tariklah perhatian Allah, bukan menarik perhatian lelaki yang tidak halal bagi kamu (:


bolehkah aku jadi macam neh? mampukah aku? the truth is, it is so hard to be a good muslimah. but the harder we try, more pahala we will gain. menjadi wanita yang mahal is my biggest aim. mahal bukan bererti sombong. tapi nak jadi yang mahal so at the end it worth to buy it. benda mahal selalu nyer berkualiti. tiba tiba rasa malu dengan diri sendiri. 

"Women should not be the moon which everyone see uncovered,
but women should be the sun which makes eyes bow down before seeing it.."
 

Wednesday, December 14, 2011

alhamdulillah

...assalamualaikum...

alhamdulillah syukur Ya Allah. pagi neh sambil sambil buat writing thesis aku tergerak hati nak g check balance fees for this semester. dengan harapan bantuan kewangan from utm dah di approve kan. aku tak pernah cita about this before. actually dekat utm ada tabung bantuan kewangan for student extend yang memang dah tiada penaja. means ptptn dah tamat kontrak dan sebagainya. bantuan dia tak la banyak tapi up to rm1000. aku cuba apply and alhamdulillah dapat rm1000 dan dipotong terus yuran pengajian. from rm1971.00 dah berkurang menjadi rm971.00. 

still banyak. but harus bersyukur. kalau nak bayar semua nyer sendiri agak berat. almost rm2000 tu yuran untuk sem neh. yuran paling banyak sepanjang pengajian di utm. =,=




actually benda yang dia potong tu memang yang dia charge dan aku jarang guna. so at least tak la emo sangat bila nak bayar yuran kan. yang belom di bayar yuran hostel and utm professional course (upc). upc neh la wajib diambil dan baru sem neh di apply kat suma student undergraduate. klau tak ambil tak bole grad. =,=

agak agak ada tak yang nak tolong bayarkan balance yuran tu??hehehe.

berita ini membuatkan aku bersemangat nak siap kan suma benda. syukur Ya Allah. =)

Sunday, December 11, 2011

hehe

...assalamualaikum...

aku ada extra class. wajib hadir. kalau tak hadir tak bole grad. kejam kan utm. niat murni utm dikenal pasti. tapi timing sangat tak baik. dan aku tiada mood nak g. but. hehe. hehe. gelak gateiii. 

tiba tiba rasa nak flirt flirt dalam kelas itu tuu tuuu. haha. tak tau la budak mana. baru jumpa. tak tau nama. tak tau which faculty he came from. just usha usha begitu sahaja. at least ada sebab aku nak attend that class. kah kah kah. 

its normal kan? kan? 

and the best thing is. he did notice me too. kuikuikui *bertukar jd kucing malu2*

tapi dah ada orang spoil kan perasaan itu. adehh. kejamm nyerr.

naim mu kejamm!!!its not the perfect timing for that joke.

tapi takpa la. aku tak rugi pon. good looking doesn't means he got a good manners. so no stars for him. indah di luar tak semestinya indah di dalam.

and terdengar lagu dekat blog alin. and tersuka pula kat lagu tu. 


agak sedap di dengar. nice lyrics. but to whom should i dedicate this song?? dekat sapa sapa ja lah. enjoyyyyy~~  

Friday, December 9, 2011

bantal baru

...assalamualaikum...

just came back from jj. 2 3 hari neh asik membeli la. release tension la konon kan. haha. bak kata cik kiddy shopping therapy. ya ya agak berkesan. tapi tak bole di amalkan selalu. klau kaya xpa. amal la. tak beli apa pon. just beli bantal. abeh la. pasneh keja aku tidoq ja. then aku realize. aku ada persama ngan ji hyo. kami kuat tidoq. haha

kah kah kah. sila percaya dia species kuat tidoq macam aku. hehe. but dia sangat cantik. nak compare dengan aku memang macam langit dan bumi la. tapi apa yang aku nak sampaikan kat sini: dia kuat tidoq macam aku. kehkehkeh.

semalam aku g johor premium outlets (JPO). memang tempat orang kaya ja neh. suma brand ada. cari apa pon. burberry, versace, dolce n gabbana, coach suma2 branded item la. discount up to 70% but the price still above rm500. gila kan?? and aku end up kat padini ja. tu ja yang aku mampu nak shopping bagai. kat parking lot aku tengok depan belakang kiri kanan perghhh bmw, mercedes. kereta orang kaya. terasa kerdil gila diri ini. haha. tapi tak nyesal g. bole tengok orang orang kaya shopping hand bag harga rm1000.


and before aku menulis entry ini, aku ada pass by a page. then i found the good doa for girl to practice. doa apakah itu??doa mencari jodoh bagi mereka yang masih single macam aku. hehehe. since dah jumpa eloklah dikongsikan. iye dak?


click kat image untuk bagi lagi besar so senang la nak baca. amal amalkan lah. hopefully kita semua ditemukan dengan jodoh yang baik baik. kita hanya merancang. Allah juga yang menentukan. pray and pray cause Allah always listen. =)

Sunday, December 4, 2011

a reward for me version 2

...assalamualaikum...

aim nak tengok breaking dawn and ombak rindu berjaya. kuikuikui. pueh hati dah aihh. *sengeh sampai telinga* tapi breaking dawn part 2 khabar nyer tahun depan bulan 12 baru nak sambung balik. arghhh lambat lagi tu. tak sabaq kot nk tengok anak bella ngan edward. comelll!!and bella already turn into a vampire. mata merah. wahh tatottt la. haha. actually aku memang peminat twilight. so mai p lah jalan cita macam mana pon, aku akan cakap best. jadi, jangan terpengaruh dengan aku. haha
 
for ombak rindu bagi aku best. tapi since aku dah baca novel dia before neh agak frust la. make sense la kan. combine 3 novel truih opkos la kena ada scene yang harus di potong. biro ngn wawa pueh hati. sebab depa tak baca novel. but scene atas katil tu tak bubuh pon takpa. 

there are few funny things happened masa tengok movie ombak rindu. first kami masuk lewat 15 minit. then aku notice ramai gila la peminat ombak rindu. sebelah biro ada 2 orang pompuan. dok komen komen itu tak kena, ini tak kena, lepas neh jadi apa. memang bising la. si biro neh nak concentrate tengok movie pon tak bole. aku selamat la sebab dok tengah between wawa ngan biro. memang bole focus la. then aku dengar biro kata "kak, kak, diam sikit bole tak??saya nak tengak movie neh". hahaha. betapa biro minat sampai p sound orang. 

motif dia emo sebab dia sebenar nyer ngah membayangkan dia adalah maya karin. hahahahaha. sumpah aku tak bole terima. kalau dia assume dia aaron aziz memang normal la kan. aku ngan wawa sakit perot gelak kat dia. haishh la mohammad biro. macam macam. 

     
agak berbaloi baloi kalau p tengok pon. tak rugi. tapi lagi berbaloi kalau tak pernah baca novel asal. and one more thing, aku rasa lisa tak sesuai untuk watak mila even dia memang berusaha buat yang terbaik. and maya superb. aaron aziz??aku tak minat. haha~

Thursday, December 1, 2011

a reward for me

...assalamualaikum...

its been an ages aku dok mengadap laptop. mengarang dan mengarang. just to fulfill the requirement to finish undergraduate level. owhhh..otak sangat penat. penat berfikir. penat menjaga hati. agak penat since aku adalah minoriti dan masuk ke kumpulan majoriti. but a good experience actually. before neh asik ngan golongan sendiri. so right now im thinking out of box. ehm maybe. haha.

reward for my self today. aku berbekam!! tak dak la banyak tempat. tapi kat kepala. 
asik pening. 
hampir setiap hari kepala berdenyut. 
dan rasa nyer sangat lega. 
bila mengarang dah tak berdenyut. 
alhamdulillah. 

ini adalah cubaan kedua berbekam semenjak 2 tahun yang lalu. yang tinggal sekarang adalah rasa pedih kena cucuk ngn jarum. sebenar nyer nk try dekat belakang kepala. means cukur rambut sket. pastu bekam kat situ. itu adalah kawasan yang sangat effective untuk hilangkan sakit kepala. tapi masih belom yakin untuk cukur rambut walaupon sikit ja pon nak kena cukur. haha.

actually aku agak emo ngan sesuatu. for example. kita tumpang kereta orang. bila dah sampai kita tunggu tuan kereta turun dulu dan bergerak sekali or kita terus menonong pergi dan tinggalkan tuan kereta sendirian?? mana rasa hormat kita dekat tuan kereta tu?? benda neh bagi aku bad mood selama 2 hari. aku ditinggalkan sendirian sampai rasa im i their driver's?? maybe aku rasa macam tu sebab terlalu penat. ehmm maybe.

done saying silly things. its better continue doing my writing. i doing this for my family. just to make them proud. dan buat depa rasa semua penat lelah berbayar through my achievement. insya'Allah. 

benda lain takmo pikiaq. membesarkan benda yang kecik just not my way. =)