Saturday, December 24, 2011

haiiyakkk!!

...assalamualaikum...

haiiyakkk!!!
dh siap process data yang aku silap process tu. phewww~~
bunyi kelegaan. alhamdulillah

data lidar yang aku operate *operate lah sangat* seminggu aku boleh siap kan dlm ms 1 malam. kekeke *gelak running man*

nasib baik dah ada coordinate suma tu. so aku just pilih which block aku nk. tak dak la buang masa macam aritu.


here. ni contoh data digital elevation model (dem) from satellite. kalau from lidar lagi la dia zoom in. nampak sangat tak menarik. apa kebenda nie hah?? if aku tak amek remote sensing sumpah tak tau. each point dalam image neh contain a position and height information. so bole ditukarkan ke 3D. usually yang hitam tu indicate low area, while cerah tu hilly or high area. then from dem aku boleh turn it to slope information. like the picture below neh.



lagi la macam ulat. haha. dari slope kita boleh kaji the earth features and sangat berguna nak kaji banjir dan rancang sistem pengairan. sebab kita bole predict flow direction. tak sangka ye gamba ulat neh berguna. haha. nak rancang aktiviti menyelamat sangat memerlukan data dem. lagi accurate data lagi senang nak rancang acara menyelamat. sebagai contoh, if air naik 2 meter, kita bole predict which area akan banjir. prediction neh akan di buat kat 3D image. baru la real beb. HEHE.  pastu boleh la agak which area will be affected. pastu kuarkan notis or alarm penduduk untuk berjaga jaga or pindah buat sementara waktu. sometime we can't save our belongings but we can plan to save life. 

motif aku post entry neh??saja nak habaq apa remote sensing boleh buat. HAHA. kat malaysia baru nak bertatih nak apply remote sensing technology. and alhamdulillah, after 11 years kerajaan dah wujudkan 1 jabatan juru geospatial. a millions thanks to our lecturers yang dok p meeting sana sini, dok fight fight nak bagi ada jabatan neh. so after neh budak budak remote sensing tak yah bergantung kat sector swasta dah. and sometimes we can be remote samseng team. jangan memain. kikiki. =)   

1 comment: