Tuesday, March 5, 2013

bila nak kawen neh??

...assalamualaikum...

baca tajuk pon dah tau kan. p mana mana suma pakat dok tanya.

 "kakak bila nak kawen neh??orang cakap umur 25 neh dah patut ada anak sorang dah."

grrrrr. macam nak ja cakap kat suma yang bertanya. tolong la cari sorang kat saya. tapi tak kuaq dari mulut. monolong dalaman ja. takot gak nak cakap macam tu. satg depa pakat berlumba lumba cari ja jenuh la. *ayat tak boleh blah. hehe* takot gak kawen dengan orang tak kenal neh wehhh. owhhh takot takot takotttt. HAHA.

actually mak ayah macam nak tanya bila nak bawak mai calon. tapi rasa nya hajat depa tu tergendala. thanks to mak cik ara sebab dah jadi penyelamat aku. yessss!! dia p cita pasal anak jiran dia yang kawen umur 30 tahun.

perempuan la budak tu. aku rasa lepasan ijazah. keja pon not bad plus dia buat business online. masyuk la kan income dia. and dia pon tak kawan ngn sapa sapa. i means marka. orang kelantan kata gewe. haha. just like me. tak kawan ngan sapa sapa. happy ja life dia.

and one day, comes a guy. jeng jeng jeng. merisik si gadis and as a beginner, since dia pon dah 30 kan. tak mau la reject rombongan merisik tu and maybe Allah dah gerakkan hati dia untuk mencuba nasib. jalan hidup yang Allah dah tulis neh sangat cantik, memang dia dah berumur 30 tahun. but, when we see on a positive side, dia dah mentally prepared. economy dah stabil etc. they felt in love.

si lelaki neh hantar rombongan meminang and pihak perempuan tak letakkan certain amount pon. they leaved it to the groom side. ikot suka la nak bagi berapa pon. tengok tengok pihak lelaki bagi wang hantaran rm25 ribu. tadaaaaa. soo unexpected. pihak lelaki sengaja bagi wang hantaran sebanyak tu sebagai hadiah. and they happily married now.

worth waiting kan.

sesungguhnya janji Allah tu pasti. ajal maut jodoh pertemuan semuanya Allah dah tulis siap siap kat kita. kita harus yakin dengan setiap janji Allah. =)

p/s: bukan duit tu yang patut kita nilaikan dan banggakan. tapi nilaikan perjalanan hidup yang Allah dah aturkan tu. mungkin rezeki perempuan tu sebab sabar mencari cinta yang halal. setiap orang ada bahagian rezeki masing masing. tapi kan aku takmau la kawen umur 30. haha

No comments:

Post a Comment